Surówka z sałaty lodowej
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Sałata lodowa, żółta papryka i pomidory koktajlowe tworzą kolorową i chrupiącą bazę tej surówki. Dodatek marchewki i czerwonej cebuli nadaje jej nieco pikantności i słodyczy. Całość skropiona olejem lnianym, który wprowadza delikatną, orzechową nutę. Lekka, a zarazem pełna smaku - idealna na każdą okazję!
Składniki dla 3 porcji:
- Sałata lodowa - 150 g
- Papryka żółta - 70 g
- Pomidory koktajlowe - 70 g
- Marchewka - 45 g
- Olej lniany - 30 ml
- Cebula czerwona - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, oregano, bazylia, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Z papryki wytnij gniazdo nasienne.
- Umyj warzywa.
- Sałatę podrzyj na mniejsze kawałki.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Obraną marchewkę zetrzyj na tarce (duże oczka).
- Cebulę pokrój w cienkie piórka, a pomidorki przekrój na pół.
- Wymieszaj wszystkie warzywa z olejem, octem i dopraw do smaku przyprawami.
Komentarz dietetyka
Przepis na surówkę z sałaty lodowej zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Olej lniany jest bogactwem kwasów omega-3. Papryka to źródło witaminy C, a marchewka — witaminy A.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości