Surówka z sałaty
Opublikowano: 01.02.2022 r.
Sałata lodowa, rzodkiewka, ogórek i papryka czerwona to kluczowe składniki tej kolorowej surówki, która dzięki oliwie z oliwek i odrobinie soku z cytryny zyskuje wyjątkowy smak. Do tego starty parmezan dodaje wyrazistości, tworząc prostą, a zarazem pyszną mieszankę doskonałą na letnie dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Sałata lodowa - 200 g (0,5 główki)
- Rzodkiewka - 150 g (10 sztuk)
- Ogórek - 180 g (5 gruntowych)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Ser parmezan - 16 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, miseczka, mini rózga
Przepis krok po kroku
- Sałatę pokrój lub poszarp na mniejsze kawałki.
- Rzodkiewkę, ogórka i paprykę umyj.
- Rzodkiewkę pokrój w ćwiartki, ogórki w plasterki, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż wszystko do sałaty.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, sporą szczyptą pieprzu i soli. Polej sałatę.
- Sałatę posyp parmezanem.
Komentarz dietetyka
Surówka z sałaty to zdrowa i pyszna surówka, która pasuje do wielu różnych propozycji obiadowych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki