Surówka z rzodkiewki
Opublikowano: 15.06.2021 r.
Rzodkiewka, szczypiorek i czerwona cebula – to trio kluczowych składników naszej prostej i smacznej surówki. Dodaj do tego odrobinę oliwy z oliwek i natkę pietruszki, a otrzymasz orzeźwiające i zdrowe danie, które świetnie pasuje zarówno jako dodatek do obiadu, jak i lekka przekąska.
Składniki dla 2 porcji:
- Rzodkiewka - 115 g (1 pęczek)
- Szczypiorek - 20 g (4 łyżki)
- Cebula czerwona - 50 g (pół sztuki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Natka pietruszki - 20 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Rzodkiewki umyj bardzo dokładnie. Pokrój je w plasterki do dużej miski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z rzodkiewkami.
- Do miseczki wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dokładnie razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie ją wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Rzodkiewki zawierają duże ilości potasu i siarki, a mają bardzo niski indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny