Surówka z rzodkiewką
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Rzodkiewka, sałata lodowa i ogórek tworzą trzon tej świeżej surówki, której smak podkreślają szczypiorek, czosnek i oliwa z oliwek. Dodatek soku z cytryny nadaje całości wyjątkowej lekkości i orzeźwienia. W prostocie tkwi siła, a ta surówka to prawdziwy hit każdego obiadu.
Składniki dla 2 porcji:
- Rzodkiewka - 130 g (pęczek)
- Sałata lodowa - 200 g (1/2 główki)
- Szczypiorek - 20 g (pęczek)
- Ogórek - 180 g (szklarniowy)
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Czosnek - 6 g (2 ząbki)
- Sok z cytryny - 5 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Rzodkiewki umyj, odetnij nać i ogonek.
- Rzodkiewkę pokrój na cienkie półplasterki.
- Sałatę lodową pokrój w niedużą kostkę.
- Szczypiorek posiekaj.
- Ogórka umyj i pokrój w półplasterki.
- Warzywa umieść w misce.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Rzodkiewki to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. 100 g rzodkiewek to tylko 14 kcal, dlatego powinny często gościć na naszych stołach.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk