Surówka z pora z majonezem

Opublikowano: 26.08.2021 r.
Por, śmietana i majonez to trzy główne składniki tej klasycznej surówki, którą naprawdę warto znać. Por doda całości charakterystycznego, ostrego smaku, natomiast mieszanka majonezu i śmietany nadaje kremowej, delikatnej konsystencji. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo przekąska na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Por - 200 g (2 sztuki)
- Śmietana 18% - 25 g
- Majonez - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Pora umyć pod bieżącą wodą i osusz go. Następnie przekrój go wzdłuż, usuń korzenie oraz końce i pokrój go wpół plasterki.
- Pokrojonego pora umieść na sicie i spać go wrzątkiem.
- Sparzony por umieść w misce.
- W szklance wymieszać śmietanę z majonezem oraz przyprawami.
- Sos majonezowy dodaj do miski z porem, składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową surówkę przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Surówka z pora z majonezem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Aby danie było mniej kaloryczne możesz zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny