Surówka z pora marchewki i jabłka

Opublikowano: 25.04.2022 r.
Por, marchewki i jabłko – to główni bohaterowie tej ekspresowej surówki, która zaskoczy cię nie tylko smakiem, ale i prostotą. Soczyste jabłko i chrupiąca marchewka połączone z wyrazistym porem, a wszystko otulone delikatnym jogurtem naturalnym. Idealna kombinacja na zdrowy dodatek do obiadu lub lekki lunch.
Składniki dla 3 porcji:
- Por - 270 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 średnie sztuki)
- Jabłko - 250 g (1 duże jabłko)
- Jogurt naturalny - 150 ml (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Pora poszatkuj, marchew i jabłko zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj z jogurtem i dopraw.
Komentarz dietetyka
Osoby z tendencją do występowania refluksu i zgagi powinny ograniczyć pora do mniejszych ilości wedle indywidualnej tolerancji, ponieważ może powodować nasilenie dolegliwości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk