Surówka z pora i ogórka kiszonego

Opublikowano: 29.08.2021 r.
Por, ogórek kiszony i jabłko tworzą smakowitą bazę tej surówki. Z dodatkiem sałaty lodowej i marchewki, całość zyskuje na chrupkości i świeżości. Posiekany koperek nadaje nieco ziołowego aromatu, a trochę oliwy z oliwek spaja wszystkie składniki, tworząc pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.
Składniki dla 2 porcji:
- Por - 80 g
- Ogórek kiszony - 100 g
- Jabłko - 150 g
- Sałata lodowa - 50 g
- Marchewka - 50 g
- Koperek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Pora pokrój w półplasterki, sałatę w paski, a jabłko, marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce.
- Posiekaj koperek.
- Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą z oliwek.
Komentarz dietetyka
Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny