Surówka z pora i marchewki
Opublikowano: 03.04.2021 r.
Por, marchewka, jogurt naturalny i majonez to kluczowe składniki tej chrupiącej i lekko kwaśnej surówki. Idealna kombinacja świeżego pora i słodkiej marchewki, połączona z delikatnym jogurtem i kremowym majonezem, sprawia, że surówka ma lekkości i nie przytłacza smakiem. Dodatkowy sok z cytryny dodaje świeżości oraz subtelnego kwasowego akcentu.
Składniki dla 4 porcji:
- Por - 290 g (2 średnie pory)
- Marchewka - 200 g (4 sztuki)
- Jogurt naturalny - 50 ml (2 łyżki)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 6 ml (1 łyżka soku wyciśnięta ze świżej cytryny)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, salaterka, czajnik, sitko
Przepis krok po kroku
- Z porów usuń części niejadalne. Pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.
- Umieść je na sitku i przelej wrzątkiem. Przełóż do miski, aby ostygły.
- Marchewki opłucz, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do porów.
- Warzywa skrop cytryną i wymieszaj.
- Dodaj majonez i jogurt oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Całość wymieszaj.
- Surówkę podawaj schłodzoną.