Surówka z pora i kukurydzy

Opublikowano: 26.08.2021 r.
Por, kukurydza konserwowa, śmietana 18% i majonez light – oto podstawa tej świetnej surówki. To proste połączenie składników sprawia, że jest idealna do szybkich obiadów czy kolacji. Por ma tutaj mega wyrazisty smak, który świetnie kontrastuje ze słodyczą kukurydzy, a delikatność śmietany i majonezu dodaje całości kremowej konsystencji.
Składniki dla 2 porcji:
- Por - 200 g (2 małe sztuki)
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Śmietana 18% - 25 g
- Majonez light - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Pora umyj i osusz.
- Następnie pokrój go w piórka, oprócz solą i odstaw na godzinę, aby puścił wodę i zmiękł.
- Kukurydzę odsącz z zalewy, włóż ją do miski i dodaj do niej pokrojonego pora.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem. Do sosu dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Sos majonezowy dodaj do kukurydzy i pora, składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Surówka z pora i kukurydzy to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez zastąp gęstym jogurtem naturalnym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny