Surówka z ogórków kiszonych
Opublikowano: 28.06.2021 r.
Ogórki kiszone, cebula i oliwa z oliwek to trio, które sprawia, że ta surówka jest nie do przebicia. Kiszone ogórki dodają charakterystycznego kwaśnego smaku, cebula wprowadza wyrazisty akcent, a całość jest łagodzona oliwą z oliwek. Mbam dodatkowo kawałki jabłka dla nutki słodyczy!
Składniki dla 4 porcji:
- Ogórki kiszone - 360 g (6 szt)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Jabłko - 90 g (1/2 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w cienkie plastry. Wrzuć je do miski.
- Jabłko obierz i pokój w drobną kostkę, połącz z ogórkami.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników.
- Do miseczki dodaj olej i dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowy sposób na surówkę. Kiszonki są żywnością probiotyczną, która dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny