Surówka z ogórka zielonego

Opublikowano: 24.02.2022 r.
Ogórek, cebula i koperek – to trio, które gra główne role w tej surówce z ogórka zielonego. Świeży ogórek daje przyjemną chrupkość, cebula dodaje odrobinę ostrości, a aromatyczny koperek dopełnia całość. Całość skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny – prosta, ale jakże smaczna kompozycja idealna na lato.
Składniki dla 2 porcji:
- Ogórek - 250 g (3 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Koperek - 30 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Ogórek obierz ze skóry i pokrój w cienkie paski.
- Wymieszaj ogórki z pokrojoną cebulą i sosem.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, obficie posyp posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Sałatka ze świeżych warzyw idealnie sprawdzi się do obiadu lub na grilla.
~ Oliwia Gawron, dietetyk