Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Kapusta biała, oliwa z oliwek i koperek - to trio rządzi w naszej surówce z młodej kapusty. Dodaj do tego trochę octu winnego i soku z cytryny, a otrzymasz orzeźwiający i soczysty dodatek do obiadu. Warto wypróbować ten przepis, jeśli jesteś fanem świeżych, prostych i zdrowych potraw.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 500 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Ocet winny - 30 ml
- Koperek - 45 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, miseczka, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj bardzo drobno.
- W miseczce zmieszaj oliwę z octem i sokiem z cytryny.
- Do sosu dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.
- Surówkę wymieszaj z sosem, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny