Surówka z młodej kapusty i ogórka
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Kapusta biała, ogórek, marchewka, koperek i majonez light to składniki, które tworzą pyszną i chrupiącą surówkę. Świeża młoda kapusta świetnie komponuje się z soczystym ogórkiem, a marchewka dodaje daniu słodkawości. Wszystko to okraszone jest delikatnym koperkiem oraz lekkim majonezem, co daje razem smaczną i zdrową przekąskę.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 500 g (1/4 dużej sztuki)
- Ogórek - 180 g (1 sztuka)
- Marchewka - 140 g (3 sztuki)
- Koperek - 5 g (1 łyżka)
- Pietruszka - 5 g (1 łyżka)
- Majonez light - 20 g (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Miód - 5 g (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny - 20 ml (1/2 cytryny)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj, a marchewkę dodatkowo obierz.
- Poszatkuj kapustę.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę i ogórka.
- Posiekaj świeże zioła.
- W małej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, miód i sok z cytryny.
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dopraw solą i pieprzem.
- Odstaw surówkę na 30 minut przed podaniem, by kapusta delikatnie zmiękła.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk