Surówka z młodej kapusty Colesław
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Młoda kapusta, marchewka, cebula, majonez, ocet jabłkowy, sok z cytryny i odrobina miodu – oto składniki, które zamienią zwykłą sałatkę w coś naprawdę pysznego. Surówka z młodej kapusty Colesław to świetna opcja na lekki i chrupiący dodatek do obiadu czy grilla. Ta kombinacja zapewni orzeźwiający smak oraz przyjemną konsystencję.
Składniki dla 6 porcji:
- Młoda kapusta - 700 g (1/2 sztuki)
- Marchewka - 30 g
- Cebula - 90 g (2 sztuki)
- Majonez - 120 g (4 łyżki)
- Ocet jabłkowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżeczka)
- Miód - 15 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, ocet jabłkowy, miód
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, szatkownica
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj majonez, ocet, sok z cytryny, miód. Dodaj pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wytnij głąb z kapusty.
- Kapustę cienko poszatkuj nożem lub z użyciem szatkownicy.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa wymieszaj w misce i wlej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk