Surówka z młodej kapusty
Opublikowano: 30.04.2021 r.
Kapusta biała, marchewka, cebula i oliwa z oliwek to podstawowe składniki tej ekspresowej surówki z młodej kapusty. Chrupiąca kapusta, soczysta marchewka, delikatnie ostra cebula i zdrowa oliwa z oliwek tworzą prostą, ale smaczną kompozycję. Idealna jako dodatek do obiadu lub na lekką kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 500 g (pół małej główki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - sok z cytryny, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę umyj, osusz, drobno posiekaj i włóż do miski.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.
- Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do warzyw.
- Koper posiekaj i dodaj do miski.
- Do warzyw dodaj oliwę sok z cytryny, całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.