Surówka z marchewki i selera
Opublikowano: 29.08.2021 r.
Marchewka, seler korzeniowy, jabłko – te trzy składniki to gwiazdy w tej chrupiącej surówce. Dodaj do tego trochę soku z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek, a masz gotowy przepis na coś zdrowego i pysznego. Idealna opcja na lekki, odświeżający dodatek do obiadu.
Składniki dla 2 porcji:
- Marchewka - 90 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Jabłko - 130 g
- Sok z cytryny - 15 ml
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Warzywa i owoc obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny