Surówka z marchewki
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Marchewka, sok z cytryny i olej rzepakowy – takie trio tworzy klasyczną surówkę, którą pamiętamy z dzieciństwa. Prosta, a zarazem smaczna, z delikatnym cytrusowym akcentem i lekkim połyskiem od oleju. Idealna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Składniki dla 2 porcji:
- Marchewka - 150 g (3 średnie sztuki)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, obieraczka
Przepis krok po kroku
- Marchewki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż do miski.
- Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i olej. Wymieszaj.