Surówka z kiszonych ogórków
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Surówka z kiszonych ogórków to prosty i smaczny dodatek, który zrobisz z kilku podstawowych składników: kiszonych ogórków, cebuli, oliwy z oliwek i koperku. Kiszone ogórki dodają charakterystycznej kwaśności, cebula wprowadza odrobinę ostrości, a oliwa z oliwek i koperek świetnie uzupełniają smak oraz nadają całości świeżości.
Składniki dla 1 porcji:
- Ogórek - 600 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Koperek - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Ogórki pokrój w drobną kostkę i odcedź z nadmiaru zalewy.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Do warzyw dodaj posiekany koperek i oliwę.
- Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo witamin, a także wpływa pozytywnie na układ pokarmowy.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny