Surówka z kiszonych buraków
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Buraki kiszone, oliwa z oliwek i czosnek to główne składniki tej smakowitej surówki. Dodając ocet balsamiczny i świeżą natkę pietruszki, uzyskujemy interesującą mieszankę smaków. Już jeden kęs tej surówki zaskoczy Cię swoim niebanalnym charakterem i świetnie podkreśli każde danie, do którego ją dodasz.
Składniki dla 4 porcji:
- Buraki kiszone - 700 g
- Ocet balsamiczny - 30 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Natka pietruszki - 25 g
- Czosnek - 15 g
- Musztarda - 15 g
- Marchewka - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Buraki i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, musztardę, sól i czarny pieprz.
- Gotowym sosem polej warzywa i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny