Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
Opublikowano: 26.01.2025 r.
Przepis na pyszną surówkę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Natka pietruszki dodaje jej świeżości i aromatu, a połączenie kapusty kiszonej z majonezem sprawia, że surówka jest wyjątkowo smaczna i soczysta. Prosty sposób na szybki i zdrowy posiłek!
Składniki dla 2 porcji:
- Kapusta kiszona - 400 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Majonez - 40 g (4 łyżki)
- Marchewka - 60 g (1 sztuka)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę kiszoną posiekaj na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w pióra, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj warzywa z kapustą.
- Dodaj majonez i delikatnie połącz całość.
- Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie obficie posiekaj natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Surówki to świetny pomysł na przemycenie do naszej diety kiszonek, o których bardzo często zapominamy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk