Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Kapusta kiszona, cebula, jabłko i olej lniany — oto podstawowe składniki naszej surówki, która jest idealnym połączeniem zdrowia i smaku. Surówka z kiszonej czerwonej kapusty to prosty przepis na bogactwo witamin i minerałów. Kiedy połączysz kiszoną kapustę z chrupiącą cebulą i soczystym jabłkiem, a całość skropisz olejem lnianym, otrzymasz pyszną sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta kiszona - 300 g (czerwona kapusta)
- Cebula - 100 g
- Jabłko - 100 g
- Cukier - 6 g
- Olej lniany tłoczony na zimno - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę wypłucz, by pozbyć się zbyt słonego smaku lub pomiń ten krok.
- Umieść kapustę w misce.
- Obierz jabłko, umyj je i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty.
- Posiekaj drobno cebulę i dodaj do kapusty z jabłkiem.
- Wymieszaj kapustę, cebulę i jabłko z solą, pieprzem, cukrem i olejem.
Komentarz dietetyka
Jedzenie kiszonych warzyw ma mnóstwo zalet. Kapusta kiszona czerwona ma ogromną ilość witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Podczas kiszenia powstaje kwas mlekowy - jest to świetne dla jelit. Kapusta kiszona czerwona ma dużą ilość soli.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości