Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Opublikowano: 03.01.2022 r.
Kapusta pekińska, marchewka, jabłko, sok z cytryny, oliwa z oliwek i musztarda - to główne składniki tej świeżej i chrupiącej surówki. Kapusta pekińska nadaje jej lekkości, marchewka dodaje chrupkości, a jabłko wprowadza delikatną słodycz. Wszystko to łączy się z odświeżającym sosem winegret z cytryną, oliwą z oliwek i nutą musztardy.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta pekińska - 550 g (1 sztuka)
- Marchewka - 150 g (3-4 sztuki)
- Jabłko - 180 g (1 sztuka)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Musztarda - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Wierzchnie liście kapusty obierz i wyrzuć.
- Pozostałe liście oberwij i umyj. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Na desce posiekaj kapustę, tak by kawałki nie były zbyt długie i wrzuć do miski.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty.
- Jabłko umyj i bez obierania zetrzyj na tarce. Dodaj do pozostałych warzyw i dodaj łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania sosu.
- W miseczce lub kubku połącz ze sobą oliwę, musztardę, pozostały sok z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Wlej do warzyw i wymieszaj dokładnie.
- Odstaw na 4-5 minut przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Dzięki dodatkowi sosu na bazie oliwy organizm będzie w stanie wyciągnąć z warzyw jeszcze więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminę A, D, E i K. Nawet prosty i szybki przepis wystarczy, by organizm dostał wszystko, co potrzebuje.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk