Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka

Opublikowano: 09.11.2021 r.
Kapusta pekińska, kukurydza konserwowa i ogórki kiszone to baza tej prostej i pysznej surówki. Dodaj do tego jogurt naturalny i odrobinę majonezu, a powstanie świetne danie, które doskonale pasuje do obiadu. Czerwona cebula dodaje charakteru, więc nie zapomnij jej dorzucić!
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta pekińska - 250 g (1/2 sztuki)
 - Kukurydza konserwowa - 200 g (1/2 puszki)
 - Ogórki kiszone - 100 g (4 sztuki)
 - Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
 - Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 90 g (1/2 opakowania)
 - Majonez - 20 g (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
 
Przepis krok po kroku
- Kapustę pekińską umyj i dokładnie osusz.
 - Posiekaj kapustę i włóż do miski.
 - Dodaj kukurydzę z puszki, pokrojone ogórki i cebulę pokrojoną w pióra.
 - Wymieszaj dokładnie surówkę i dopraw do smaku.
 - Jogurt wymieszaj z majonezem i dodaj do surówki.
 - Dokładnie wymieszaj i podawaj.
 
Komentarz dietetyka
Zamiast dodatku majonezu do jogurtu możesz przygotować domowy sos czosnkowy mieszając jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
~ Oliwia Gawron, dietetyk