Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Opublikowano: 19.08.2021 r.
Kapusta pekińska, papryka czerwona i jogurt naturalny to kluczowe składniki tej pysznej surówki. Połącz chrupiącą kapustę z soczystą papryką, dodaj orzeźwiający akcent ogórka i cebuli, a wszystko to wymieszaj w kremowym sosie z jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu. Super prosta, szybka i pyszna!
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta pekińska - 300 g (pół szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Ogórek - 85 g (pół szt)
- Cebula - 50 g (pół szt)
- Jogurt naturalny - 50 ml (2 łyżki)
- Majonez - 10 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę umyj i drobno poszatkuj, dodaj do miski.
- Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty.
- Ogórka umyj i pokrój w półplasterki, dodaj do miski z pozostałymi warzywami.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników surówki.
- W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, odrobiną soli i pieprzu, a także ziołami prowansalskimi.
- Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To świetny i zdrowy pomysł na surówkę pełną witamin i składników prozdrowotnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny