Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Kapusta pekińska, kukurydza konserwowa i papryka konserwowa – to trio, które tworzy wyjątkowo smaczną surówkę. Dodając do tego odrobinę majonezu light i świeży koperek, uzyskujemy idealne połączenie chrupiących warzyw i delikatnego sosu. Smakuje super jako dodatek do grilla albo obiadu.
Składniki dla 12 porcji:
- Kapusta pekińska - 500 g
- Kukurydza konserwowa - 400 g
- Papryka konserwowa (marynowana) - 300 g
- Majonez light - 75 g (3 łyżki)
- Koperek ogrodowy świeży - 16 g (4 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę pekińską i koperek posiekaj, a paprykę konserwową pokrój w kostkę.
- Składniki wsyp do miski. Dodaj do niej również odcedzoną kukurydzę.
- Dodaj majonez i przyprawy. Surówkę dokładnie wymieszaj.
- Dodatek do posiłku podaj schłodzony.
Komentarz dietetyka
Surówka jest z dodatkiem majonezu, dlatego w takim przypadku warto wybrać wersję light, czyli o obniżonej zawartości tłuszczu lub skropić ją delikatnie oliwą z oliwek.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk