Surówka z kapusty pekińskiej
Opublikowano: 29.08.2021 r.
Kapusta pekińska, papryka zielona i żółta oraz ogórek – to główni bohaterowie tej chrupiącej surówki! Dodasz do nich odrobinę oliwy z oliwek, by połączyć wszystkie smaki i gotowe. Idealna opcja na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 2 porcji:
- Kapusta pekińska - 150 g
- Papryka zielona - 100 g
- Papryka żółta - 120 g
- Ogórek - 110 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę i papryki pokrój w paski, a ogórka zetrzyj na tarce.
- Do warzyw dodaj oliwę i szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny