Surówka z kapusty białej
Opublikowano: 30.03.2021 r.
Kapusta biała, marchewka, majonez i jogurt naturalny. Tylko cztery składniki, a tworzą razem prostą, ale smaczną surówkę z kapusty białej. Kapusta dodaje jej chrupkości, marchewka naturalnej słodyczy, a majonez z jogurtem sprawiają, że całość jest przyjemnie kremowa. Idealny dodatek do obiadu czy kolacji!
Składniki dla 2 porcji:
- Marchewka - 150 g (3 średnie sztuki)
- Kapusta biała - 250 g (1/4 główki)
- Majonez - 25 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny 2% - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Marchewki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż do miski.
- Kapustę pozbaw grubych części i również zetrzyj na tarce. Dodaj do marchewki.
- Cebulę poszatkuj i dodaj do pozostałych składników.
- Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, jogurtem oraz solą i pieprzem.