Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Opublikowano: 20.07.2025 r.
Kalarepa, rzodkiewka i natka pietruszki – te trzy składniki tworzą bazę na prostą, pyszną i odświeżającą surówkę. Wystarczy dodać trochę oliwy z oliwek, żeby wszystko się ładnie połączyło. To świetna opcja na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu!
Składniki dla 5 porcji:
- Kalarepa - 300 g (3 sztuki)
- Rzodkiewka - 100 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 20 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kalarepę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Rzodkiewki umyj i przekrój na pół.
- Wymieszaj warzywa i skropl sokiem z cytryny.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i oliwę z oliwek.
Komentarz dietetyka
Nie ma lepszego dodatku do obiadu niż domowa wersja surówki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk