Surówka z kalarepy i marchewki
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Kalarepa, marchewka, oliwa z oliwek i sok z cytryny – to składniki, które łączą się w tej orzeźwiającej surówce. Kalarepa dodaje chrupkości i świeżości, marchewka wprowadza odrobinę słodyczy, a całość idealnie dopełnia lekki dressingu z oliwy i cytrynowego soku. Szybko, smacznie i zdrowo!
Składniki dla 4 porcji:
- Kalarepa - 180 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 7 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Marchew i kalarepę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dopraw ją solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i dodaj oliwę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa opcja, pełna błonnika i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny