Surówka z kalarepy
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Kalarepa, marchewka i jabłko to podstawowe składniki tej surówki, która łączy w sobie chrupkość warzyw i słodycz owoców. Dodatek majonezu i jogurtu greckiego sprawia, że sałatka jest lekko kremowa, a koperek dodaje jej świeżości. Idealna na lekki lunch czy jako dodatek do obiadu.
Składniki dla 3 porcji:
- Kalarepa - 165 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Jabłko - 180 g (1 sztuka)
- Majonez - 10 g (1 łyżka)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 10 g (1 łyżka)
- Koperek - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Kalarepę, marchewki i jabłko umyj i obierz.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kalarepę do miski.
- Do tej samej miski zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce o mniejszych oczkach.
- Dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny i posiekany koperek.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk