Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Kapusta czerwona, jabłko i czerwona cebula to zgrany trio, które tworzy wyjątkową surówkę pełną smaku i chrupkości. Do tego odrobina oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który podkreśla świeżość i nadaje całości delikatny, orzechowy posmak. Taka surówka to prawdziwy hit na każdej sałatkowej uczcie!
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta czerwona - 500 g
- Cebula czerwona - 90 g (1 sztuka)
- Jabłko - 180 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Z kapusty zerwij wierzchnie, zwiędnięte liście.
- Umytą kapustę drobno poszatkuj.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Do miski wsyp kapustę i cebulę, dopraw solą i chwilę pougniataj by zmiękła.
- Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do miski z warzywami.
- Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk