Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Czerwona kapusta, soczyste jabłko, marchewka i odrobina majonezu to główne składniki tej pysznej surówki z Thermomixa. Dodaj jeszcze sok z cytryny i masz gotowy przepis na szybki i smaczny dodatek do obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta czerwona - 400 g
- Jabłko - 180 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Majonez - 10 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Jabłko i marchewki umyj. Marchewki obierz, a z jabłka usuń gniazdo nasienne.
- Kapustę pokrój w duże kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
- Jabłko i marchewki umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj kapustę.
- Dodaj łyżkę majonezu, soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
- Wymieszaj obroty wsteczne 3 / przez 30 sekund.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk