Surówka z czerwonej kapusty surowej
Opublikowano: 08.02.2022 r.
Kapusta czerwona, cebula, miód i majonez - oto główne składniki, które tworzą tę prostą, a zarazem pyszną surówkę. Dodatek koperku ogrodowego i musztardy nadaje jej wyjątkowego charakteru. Ta mieszanka składników sprawia, że surówka jest chrupiąca i pełna smaku – idealna jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska.
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta czerwona - 500 g (pół małej główki)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Miód - 50 g
- Majonez - 200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (2 małe pęczki)
- Musztarda - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Poszatkuj kapustę drobno.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Umieść w misce kapustę i cebulę, dodaj miód, musztardę i majonez, posiekany koper.
- Dopraw solą i pierzem, wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Surówka z czerwonej kapusty surowej to zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego dodatek do obiadu. Surówka zawiera dużą ilość składników mineralnych i jest bardzo dobrym pomysłem w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny