Surówka z czerwonej kapusty parzona
Opublikowano: 08.02.2022 r.
Kapusta czerwona, jabłko, cebula i olej rzepakowy to główne składniki tej prostej, ale smakowitej surówki. Czerwona kapusta parzona, wymieszana z soczystym jabłkiem i intensywnym smakiem cebuli, a wszystko to skropione odrobiną oleju rzepakowego, tworzy idealną kompozycję na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta czerwona - 400 g (pół małej główki)
- Jabłko - 200 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj drobno.
- Do garnka wlej wodę i zagotuj.
- Umieść w gorącej wodzie kapustę i gotuj przez około 2 minuty.
- Odcedź i polej zimną wodą.
- Zblanszowana kapusta zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
- Umieść kapustę w misce.
- Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Dodaj jabłko i cebulę do miski, dopraw solą, pieprzem, wlej olej i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobre źródło łatwiej przyswajalnego błonnika pokarmowego. Poddanie warzyw obróbce termicznej powoduje rozpad frakcji błonnika ciężkich do strawienia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny