Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
Opublikowano: 08.02.2022 r.
Kapusta czerwona, marchewka, musztarda, miód, koperek świeży i olej rzepakowy – to tylko kilka składników, które sprawią, że ta surówka do kebaba będzie wyjątkowo smaczna. Idealnie połączy się z mięsem i świeżym pieczywem, tworząc pyszną i chrupiącą propozycję na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta czerwona - 400 g (pół małej główki)
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Musztarda - 50 g
- Miód - 50 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Posiekaj drobno kapustę czerwoną.
- Obierz ze skórki marchew i zetrzyj na tarce.
- Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno.
- W misce umieść marchew i kapustę, dodaj sól i wyrób ręką.
- Dodaj cebule, koper, olej rzepakowy, dopraw pieprzem, musztardą i miodem, wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Zawiera niską ilość kalorii, dlatego może być dobrym pomysłem na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny