Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
Opublikowano: 23.11.2021 r.
Kapusta czerwona, jabłko i cebula - to trio, które rządzi w tej surówce! Dopełnione marchewką i skropione olejem lnianym, tworzą orzeźwiającą i zdrową mieszankę, która jest świetnym dodatkiem do obiadu. Idealna opcja, gdy mając ochotę na coś chrupkiego i świeżego, chcemy uniknąć majonezu.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta czerwona - 400 g
- Jabłko - 200 g
- Cebula - 150 g
- Olej lniany - 40 ml
- Marchewka - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, duża miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę w garnku. Posiekaj drobno kapustę. Wrzuć ja do gotującej się wody razem z sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką soli. Gotuj około 10 minut.
- Odlej wodę z kapusty i umieść ją na sitku, by woda odciekła.
- Marchewkę, jabłko i cebulę obierz.
- Marchew i jabłko zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, cebulę drobno posiekaj.
- Dodaj do kapusty jabłko, marchewkę i cebulę.
- Zalej olejem, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
- Wymieszaj i odstaw na godzinę.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bardzo zdrowy. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze. Bogata jest w przeciwutleniacze oraz witaminy i składniki mineralne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości