Surówka z czerwonej kapusty
Opublikowano: 25.04.2021 r.
Kapusta czerwona, jabłko i sok z cytryny – to trio, które nadaje tej surówce charakteru! Dodaj do tego odrobinę cebuli i oleju rzepakowego, a otrzymasz pyszną i orzeźwiającą potrawę, idealną na każdą okazję. Prosta, ale pełna smaku kompozycja, która zaskoczy Cię swoją świeżością i chrupkością.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta czerwona - 500 g
- Jabłko - 160 g (1 średnie jabłko)
- Sok z cytryny - 16 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (1 mała)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, obieraczka
Przepis krok po kroku
- Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski i dodaj dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 1 godzinę.
- Cebulę obierz i drobno pokrój. Dodaj do kapusty.
- Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki.
- Do kapusty dodaj jabłko oraz sok z cytryny.
- Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarz dietetyka
Pyszna i zdrowa propozycja surówki do obiadu, która pasuje do wielu dań. Urozmaicisz swoje potrawy o pyszny dodatek. a także wzbogacisz o dodatkowe wartości odżywcze.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki