Surówka z cykorii
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Cykoria, jabłko i jogurt naturalny – to trio tworzy niezwykle orzeźwiającą surówkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Cykoria z jej charakterystyczną lekką goryczką, soczyste jabłko wnoszące słodki akcent i jogurt naturalny, który wszystko łączy kremową nutą – ta surówka ma wszystko, czego potrzebujesz, by ożywić swoje danie.
Składniki dla 2 porcji:
- Cykoria - 160 g (2 główki)
- Jabłko - 150 g (1 średnia sztuka)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Cykorię przekrój wzdłuż na pół.
- Wytnij głąb.
- Cykorię włóż do miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw na pół minuty.
- Na sitku ułóż cykorię i dokładnie opłukaj zimną wodą.
- Pokrój cykorię (jak kapustę pekińską).
- Jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Wsyp sól, zamieszaj i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie odcedź soki, które się wytworzyły.
- Dodaj jogurt naturalny oraz pieprz. Dopraw solą, jeśli trzeba.
Komentarz dietetyka
Cykoria jest dobrym źródłem kwasu foliowego, więc warto ją jeść. Kobiety w ciąży powinny zwrócić na to szczególną uwagę. Działa moczopędnie. Wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Wywiera pozytywny wpływ na mikrobiom.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości