Surówka z cukinii marchewki i cebuli
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Marchewka, cukinia i czerwona cebula to główne składniki tej pysznej surówki. Dodaj do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy i szczyptę musztardy, a całość wzbogacisz natką pietruszki i miętą. Taka kombinacja to idealne połączenie świeżości i orzeźwienia na każdą okazję!
Składniki dla 6 porcji:
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Sok cytrynowy - 30 ml (2 łyżki)
- Musztarda - 25 g (1 łyżka)
- Cukier - 2 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cukinia - 600 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Natka pietruszki - 45 g
- Liście mięty - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Marchew, cebulę i cukinie obierz i zetrzyj na tarce.
- W miseczce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, cukier i przyprawy.
- Surówkę polej sosem i podawaj z natką pietruszki oraz miętą.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, który dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny