Surówka z cukinii i pomidorów
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Masz ochotę na coś lekkiego, świeżego i pełnego smaku? Cukinia, pomidory koktajlowe i ser mozzarella to prawdziwe hity tej surówki, a pietruszka, sok z cytryny i oliwa z oliwek dodają jej wyjątkowego aromatu. Idealna na letnią przekąskę czy dodatek do obiadu. Zaskocz siebie i innych prostotą oraz intensywnością smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 500 g (1 sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 360 g (20 sztuk)
- Ser Mozzarella - 125 g
- Pietruszka - 20 g
- Sok z cytryny - 20 ml
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- spiralizer do warzyw
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj. Pokrój ją w cienkie paski lub w kształt spaghetti z pomocą spiralizera.
- Pomidorki umyj i przekrój na pół.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce.
- Pietruszkę posiekaj.
- Umieść wszystko w misce.
- Dodaj sok z cytryny, oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Pomidory to świetne źródło witaminy C i potasu. Ten ostatni składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wraz z dużą garścią pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) dostarczymy tylko 19 kcal, dlatego to świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk