Surówka z cukinii i ogórka
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Cukinia, ogórek, oliwa z oliwek i musztarda miodowa to główne składniki tej prostej i smacznej surówki. Przygotowanie jej jest szybkie, a połączenie chrupiącej cukinii i świeżego ogórka z delikatną nutą słodyczy od musztardy miodowej oraz aromatycznej oliwy sprawia, że to idealny dodatek do każdego obiadu.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 średnia sztuka)
- Ogórek - 300 g (2 duże sztuki)
- Oliwa z oliwek - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Musztarda miodowa - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, szczypiorek, koper, miód
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska, obieraczka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Cukinię pokrój w plastry za pomocą obieraczki do warzyw.
- Ogórka pokrój w plastry.
- Umieść warzywa w misce.
- W miseczce umieść miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i szczypiorek.
- Zetrzyj na tarce imbir i dodaj do sosu razem z musztardą, wymieszaj.
- Polej warzywa sosem i wymieszaj dokładnie.
- Surówka powinna się przegryźć przez około 15 minut.
Komentarz dietetyka
Surówka z cukinii i ogórka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość naturalnych składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Surówka jest także bardzo dobrym sposobem na nawodnienie komórek.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny