Surówka z cukinii i marchewki
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Cukinia, marchewka, jabłko, sok z cytryny i majonez to główne składniki tej świeżej surówki. Razem tworzą niesamowitą kombinację smaków – chrupiąca cukinia, słodka marchewka i soczyste jabłko idealnie komponują się z kwaskowatym sokiem z cytryny i kremowym majonezem. To prosta, ale bardzo smaczna propozycja!
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 500 g (1 sztuka)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Jabłko - 180 g (1 sztuka)
- Sok z cytryny - 12 ml (1 łyżka)
- Majonez - 30 g (2 łyżki)
- Cukier - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Cukinię, jabłko i marchewkę umyj. Marchew również obierz ze skórki.
- Wszystko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Włóż wszystko do miski i dodaj sok z cytryny, majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Komentarz dietetyka
100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk