Surówka z cukini
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Cukinia, ogórek, ser feta, oliwa z oliwek i sok z cytryny – to główne składniki, które tworzą pysznie chrupiącą i orzeźwiającą surówkę z cukinii. Do tego dodajemy jeszcze garść rukoli i odrobinę świeżej natki pietruszki oraz mięty, żeby całość miała jeszcze więcej aromatu i świeżości.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 200 g (1 średnia sztuka)
- Ogórek - 45 g (1 mała sztuka)
- Ser Feta - 30 g (2 plastry)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 12 ml (1 łyżka)
- Rukola - 30 g (1 garść)
- Natka pietruszki - 6 g (1 łyżeczka posiekanej)
- Mięta - 6 g (1 łyżeczka posiekanej)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska, spiralizer do warzyw
Przepis krok po kroku
- Cukinię dokładnie umyj, usuń końce i zetrzyj na temperówce, spiralizerze lub tarce.
- Ogórka dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Przełóż do cukinii.
- Do cukinii i ogórka dodaj dużą szczyptę soli i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz miętę.
- Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sporą szczyptę pieprzu, rukolę.
- Całość dokładanie wymieszaj i dodaj na wierzch pokruszony ser feta.
Komentarz dietetyka
Surówka z cukinii jest pyszną i bardzo zdrową propozycją warzywnego dodatku do obiadu.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki