Surówka z buraków gotowanych
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Gotowane buraki, kawałek cebuli i soczyste jabłko – to trio składników, które przemienia zwykłą surówkę w coś naprawdę wyjątkowego. Chcesz spróbować czegoś nowego? Wypróbuj przepis na surówkę z buraków gotowanych i odkryj, jak te proste składniki mogą razem zdziałać cuda.
Składniki dla 4 porcji:
- Buraki gotowane - 500 g
- Masło klarowane - 20 g
- Cebula - 50 g (0,5 sztuki)
- Jabłko - 75 g (0,5 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Masło włóż do garnka i rozgrzej.
- Obierz i umyj cebulę, bardzo drobno ją posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj odrobinę soli i podsmaż na złoty kolor.
- Obierz jabłko.
- Buraki zetrzyj na małych oczkach tarki, a jabłko na dużych oczkach. Dodaj do złocistej cebuli.
- Dodaj łyżeczkę octu, sól i pieprz.
- Całość duś przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika do miękkości i uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby dodawaj wodę. Mieszaj od czasu do czasu.
- Dopraw do smaku i podawaj, gdy buraczki będą miękkie.
Komentarz dietetyka
Buraki są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Dostarczają wiele witamin i minerałów, w tym żelazo. Jedzenie buraków znakomicie wpływa na układ krwionośny. Dodatek jabłka sprawia, że żelazo lepiej się przyswaja, ponieważ zawiera witaminę C. Masło dostarczy kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar szkodzi głównie na układ krążenia).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości