Surówka z buraków
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Buraki, cebula i olej rzepakowy – to trzy główne składniki, które tworzą pyszną i prostą surówkę z buraków. Surowe buraki w połączeniu z aromatyczną cebulą i delikatnym olejem tworzą smakowitą mieszankę, która doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Składniki dla 10 porcji:
- Burak - 1500 g (15 małych sztuk)
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet jabłkowy, miód
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Buraki umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez około 90 minut.
- Wystudź buraki i obierz ze skórki.
- Zetrzyj je na tarce.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj na patelnię buraki, dopraw solą, pieprzem, miodem i octem jabłkowym, wymieszaj.
- Tak przygotowane buraki możesz zawekować w słoikach lub przechowywać w lodówce przez około 5-6 dni.
Komentarz dietetyka
Surówka z buraków to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Jest ona nisko kaloryczna więc może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny