Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Biała rzodkiew, rodzynki, cebula, majonez i śmietana – to główne składniki tej smakowitej surówki. Połączenie ostrej rzodkwi, słodkich rodzynek i kremowego sosu daje niebanalny rezultat. Cebula dodaje temu przepisowi jeszcze trochę wyrazistości. Idealne do obiadu albo na przekąskę!
Składniki dla 5 porcji:
- Biała rzodkiew - 400 g
- Rodzynki - 130 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Majonez - 100 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 20 minut.
- Obierz rzodkiew i zetrzyj na tarce.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- W misce umieść rzodkiew, rodzynki i cebulę, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest także świetnym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Dodatek rodzynek powoduje, że surówka ma wyższy indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny