Surówka z białej rzepy

Opublikowano: 10.04.2025 r.
Biała rzepa, marchewka i majonez light to absolutni bohaterowie tej surówki. Świeży szczypiorek oraz natka pietruszki dodają jej nieco koloru i smaku. To super proste i szybkie danie, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo na lekką kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Biała rzepa - 400 g
- Marchewka - 90 g
- Szczypiorek - 30 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Majonez light - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Marchew i rzepę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj, połącz z warzywami.
- Warzywa dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majonezem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny