Surówka z białej kapusty po chińsku
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Sos sojowy, ocet winny, kapusta biała i cukinia to kluczowe elementy surówki z białej kapusty po chińsku. To pyszne połączenie chrupiącej kapusty, świeżej cukinii i aromatycznego sosu sojowego. Wszystko uzupełnione nutą octu winnego, co daje niepowtarzalny smak!
Składniki dla 6 porcji:
- Sos sojowy - 50 ml
- Ocet winny - 50 ml
- Cukier - 10 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Kapusta biała - 400 g
- Marchewka - 45 g
- Cukinia - 300 g
- Papryka czerwona - 120 g
- Cebula szalotka - 100 g
- Sezam nasiona - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, miska, miseczka, kuchenka mikrofalowa, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Sos sojowy ocet, olej i cukier przełóż, dokładnie rozmieszaj. Podgrzej przez chwilę w mikrofali i odstaw do ostygnięcia.
- Kapustę poszatkuj drobno przy pomocy szatkownicy.
- Marchewkę, cebulę i cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokrój w paseczki.
- Całość zalej dressingiem i dobrze wymieszaj.
- Udekoruj sezamem i podawaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny