Surówka z białej kapusty do słoików
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Kapusta biała, marchewka i żółta papryka to główne składniki pysznej surówki do słoików. Dodaj do tego cukier, ocet winny i oliwę z oliwek, a otrzymasz idealne połączenie smaków. To świetny sposób na zachowanie letnich smaków na dłużej i urozmaicenie zimowych posiłków.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 800 g
- Marchewka - 90 g
- Papryka żółta - 230 g
- Cukier - 70 g
- Ocet winny - 90 ml
- Oliwa z oliwek - 70 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- słoiki
Przepis krok po kroku
- Kapustę umyj i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.
- Marchew obierz i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę pokrój w drobne paseczki.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski i dobrze je wymieszaj, następnie przełóż ją do szklanych słoików.
- W małym rondelku zagotuj litr wody, cukier i sól. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ocet i oliwę z oliwek. Zamieszaj i wlej marynatę do słoików z kapustą.
- Słoiki zakręć dokładnie i pasteryzuj w garnku z zagotowaną wodą przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny