Surówka z białej kapusty do słoika
Opublikowano: 02.06.2022 r.
Kapusta biała, marchewka i cebula – to trio, które odpowiada za bazę tej chrupiącej surówki zamkniętej w słoiku. Jest tu też cukier, olej rzepakowy i ocet spirytusowy, które dodają jej nieco słodyczy, głębi i kwasowości. Te proste składniki zamieniają się w smaczną i trwałą przekąskę, którą możesz cieszyć się przez długi czas.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g (1 główka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Ocet spirytusowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 250 ml
Przepis krok po kroku
- Kapustę drobno posiekaj.
- Dodaj startą na tarce marchewkę i wymieszaj, dodaj posiekaną cebulę.
- Warzywa przełóż do słoików.
- Składniki zalewy wlej do garnka i zagotuj do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików z warzywami i pasteryzuj około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Do surówki z kapusty możesz dodać czerwoną paprykę czy natkę pietruszki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk